Statek Horní Dvůr: Lokální produkty, maso a sýry přímo z CHKO Žďárské Vrchy
Statek Horní Dvůr se pyšní svou polohou v srdci CHKO Žďárské Vrchy, na kopci s malebným výhledem na Nové Město na Moravě. Založený v roce 2006, navazuje na staletou tradici chovu, která sahá až k pánům z Perštejna. K Hornímu Dvoru se snadno dostanete autem, romantickou stromovou alejí, nebo procházkou po poznávací stezce Tři kříže.
Naše farma: Chov zvířat a řemeslná výroba sýrů
Naše ekologické pastviny v blízkosti Tří křížů jsou domovem pro:
- Ovce masných plemen a burské kozy – základ pro naši produkci skopového masa a vynikajících kozích sýrů.
- Přeštická černostrakatá prasata – chovaná volně na pastvinách. Jejich maso s vysokým tukovým mramorováním je ideální pro výrobu delikates.
- Hovězí skot masných plemen – zajišťuje špičkové maso pro zrání a přípravu nejkvalitnějších steaků.
- Drůbež a králíci (slepice, krocani, perličky, kachny, husy) – sezónní doplňky našeho jídelního lístku.
Naše unikátní uzeniny a sýry: Jsme hrdí na naši sušenou šunku z přeštických vepřů, která zraje neuvěřitelných 36 měsíců v místních podmínkách a je ozdobou naší kuchyně. Vrchní sýrař, p. Zábršák, pečuje o výrobu a vývoj domácích sýrů, od zrajících, až po pařené korbáčky.
Komplexní gastronomie a tip na výlet
Rodina Buřvalova obhospodařuje veškeré pozemky, včetně tří Nebeských rybníků s památnými Velrybími kameny, kde chováme sladkovodní ryby jako kapry, amury či líny. Celá produkce Statku Horní Dvůr zásobuje kuchyni naší vyhlášené restaurace – od masa, sýrů a uzenin, přes vysoce kvalitní zeleninu a brambory, až po bylinky.
Navštivte i zrekonstruovaný Haltýř – středověkou lednici a zásobárnu vody, která je součástí našeho Dvora.
Ochutnejte Vysočinu v té nejčistší podobě! Rezervujte si stůl v restauraci Horní Dvůr a zažijte farmu na talíři!


