Statek Horní Dvůr s.r.o.

Statek Horní Dvůr se nachází v CHKO Žďárské Vrchy, pyšnící se na kopci nad Novým Městem na Moravě, ke kterému dojedete buť autem, vzrostlou stromovou álejí, nebo procházkou po poznávací stezce Tři kříže. Byl založen roku 2006 a již od počátku se snaží navazovat na historii a tradici chovu ovcí mastných plemen, která sahá až do 16. století, kdy byl Horní Dvůr majetkem slavných pánů z Perštejna. Ovečky můžete potkat spolu s Burskými kozami na rodiné procházce ke Třem křížům v jejichž blízkosti se nachází naše pastvyny. Statek produkuje nejen skopové, ale i kozí sýry, které mají svoje stabilní místo nejen na jídelním lístku v restauraci, ale již i v mnoha domácnostech.

Od roku 2013 statek produkuje pro místní kuchyňi maso z Přešťických černostrakatých vepřů, které chová na pastvinách v blízkosti Dvora. Maso přeštických vepřů se vyznačuje velkým tukovým mramorováním tudíž je ideální pro výrobu jak sušené šunky, která zraje 36 měsíců v místních klimatických podmínkách a je řazena mezi nejdelikátnější pokrmy jídelního lístku, tak sušení špeku  či klobásek. Z kotletky si v restauraci můžete vybrat buď fantastický šťavnatý steak nebo řízek. Nic nepříde vniveč, jak se prasátka s láskou vychovají tak se i posléze zužitkují aby nic nezbylo.  

Od roku 2014 se zabývá chovem skotu mastných plemen a následně zráním masa, aby mohl poskytnout vzdejší restauraci a jejím návštěvníkům nejkvalitnější maso na trhu. V restauraci můžete ochutnat nejen zajímavé steaky z různých partií a plemen, ale i domácí sýry jak zrající tak pařené, které znáte jako korbáčky. Vrchním sýrařem Statku Horní Dvůr je již dlouhý čas p.Zábršák, který se věnuje jak výrobě tak vývoji, kvalitních sýrů z domácí produkce. 

Mimo jiné na Statku se chovají slepice, kuřata, kohouti, krůty, perličky, kachny, husy, králící, které samozdřejmě můžete sezóně najít na jídelním lístku v restauraci Horní Dvůr.

Rodina Buřvalova, která provozuje jak Hotel a restauraci na Horním Dvoře, obhospodařuje všechny pozemky náležící k Hornímu Dvoru, včetně tří Nebeských rybníků s Velrybímy kameny ve kterých chová sladkovodní ryby jako Kapry, Amury, Tolstolobiky, Marény, Líny ale občas i dravce jako Štiky, Sumce a podobně.

Celá produkce statku, zásobuje kuchyňi dnes již známé retaurace nejen masem, sýry, uzeninami, ale i vysoce kvalitní zeleninou včetně brambor a bylinek.

K Dvoru náleží již zrekonstruovaný Haltýř, jakožto zásobárna vody, ale i úžasná středověká lednice, která v minulosti sloužila pro schlazování mléka či úschovu potravin.

No nezní to jako zajímavý typ na výlet?